Antigua

Vanacht heb ik eens niet in een bed of in een hangmat geslapen maar in de bus. Tenminste, ik heb in de bus gezeten. De gemiddelde Psychopaat in Guatemala wordt normaal gesproken buschaffeur. Al dat scheuren heeft natuurlijk wel één groot voordeel: ik ben een eind opgeschoten en zit nu een krappe 400 kilometer naar het zuiden in Antigua, vlakbij Guatemala City.

Antigua is een plaatje: het is een koloniale stad en voormalig hoofdstad van Spaans midden Amerika. Als je boven de huizen uitkijkt zie je aan alle zijden van de stad een vulkaan. En het stikt hier van de taleninstituten, dus ook van de backpackers. Ik moet Antigua nog een beetje verkennen maar ik heb in ieder geval een bed gevonden. Later meer over deze stad.

ImageGisteren ben ik naar de Ruines van Tikal geweest in Noord Guatemala. Dat was echt ongelooflijk mooi. Je loopt door de jungle. Ik vond de jungle trouwens niet heel erg regenwouderig over komen, maar dat terzijde. en je ziet wat kleine ruines en verschillende apensoorten. Het is vroeg (ben om 4 uur opgestaan!) en het ruikt naar vochtige aarde. Je hoort allemaal hele rare geluiden en na een uurtje stappen kom je bij de eerste echt hoge tempel. Die beklim je en dan zie je opeens waar je bent: boven de bomen steken allemaal toppen van tempels uit boven een zee van groen. Een gigantische stad uit een vergeten tijd. Het is onwerkelijk en ik weet zeker dat van de -tig foto's die ik heb gemaakt er helemaal niets over komt zoals het is. Dus, mocht je eens in de buurt van Tikal zijn: ga beslist langs. De hoogste toren is iets van 46 meter en dan denk je: "och, 46 meter, dat valt toch wel mee". Maar het is ontzettend stijl en hoger dan je denkt. Bovendien is maar de helft van het complex opgegraven en een nog kleiner deel gerestaureerd. Het schijnt dat verderop in de jungle zelfs een stad is met tempels van 60 meter hoog. En dan moet je je ook nog 's bedenken dat die maya maar een 1,40 m lang waren. En ze hadden geen lastdieren en geen wielen. Verder was de niet-zo-jungle-achtige jungle ook erg mooi. Je prikt in een willekeurige boom en er komt peper, wierook of kauwgom uit. Nou ja, de grondstoffen ervan dan. Ik hoop dat de Ruines van Palenque net zo mooi zijn.

Hier in Antigua is het trouwens niet warm. Ik ga straks even een trui kopen op de markt denk ik. Hoewel, 22 graden is niet slecht natuurlijk maar omdat ik me op grote hoogte bevind wordt het 's nachts toch wel koud en de weersverwachting is ook fris voor de tijd van het jaar. Dus misschien ga ik na Atitlan wel weer richting laagland. Het fijne van alleen reizen is dan dat je met niemand hoeft af te stemmen wat je gaat doen. Dus..., wie weet, de volgende keer misschien wel bericht uit Cuba!